Aafje test minirobot Tessa

AafjetestrobotThuiszorginstelling Aafje uit Rotterdam test op dit moment bij een aantal cliënten met geheugenproblemen de minirobot Tessa. Deze kleine robot in de vorm van een bloempot wordt in de woonkamer van de cliënt gezet.

De test wordt uitgevoerd met een subsidie van 26.500 euro van de gemeente Rotterdam. De subsidie is in het leven geroepen om het gebruik te stimuleren van technologie die oudere Rotterdammers helpt om vitaal te zijn en te blijven. “Technologie kan het leven van ouderen en de zorgmedewerkers en mantelzorgers om hen heen eenvoudiger maken,” zegt de Rotterdamse wethouder Sven de Langen

Sociale activiteiten
De minirobot geeft tips om de dagelijkse structuur van de cliënt te ondersteunen. Ook geeft Tessa suggesties voor activiteiten. Zo vraagt de robot onder meer: “Is het gelukt de kamer te stofzuigen?” De robot kan nuttig zijn bij onder meer vergeetachtigheid, ondervoeding, onrust, overbelasting en bij gebrek aan emotie, motivatie en enthousiasme. Ze biedt ondersteuning bij het verrichten van alledaagse en routinematige handelingen en bij het voorbereiden van afspraken. Ook nodigt Tessa de cliënt uit tot het deelnemen aan sociale activiteiten.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.