Licht op zorg

Onafhankelijk, betrouwbaar en betrokken


Kunst & Creatie


Friese kunstenaar schenkt twee beelden aan MCL

 

De kunstcollectie van het Medisch Centrum Leeuwarden is onlangs verrijkt met twee beelden van de Friese kunstenaar Evert van Hemert. De kunstenaar heeft de beelden aan het MCL geschonken. De beelden hebben een vaste plaatsen gekregen aan het wandelpad naar de hoofdingang.

 

“Dit jaar verbleef ik voor het eerst in mijn 64-jarig bestaan vier dagen in een ziekenhuis,” zegt Van Hemert. “Een kunstenaar in een ziekenhuisbed is voorwaar geen gelukkige combinatie. Je gaat nadenken over het hoe, het waarom en de betrekkelijkheid van het leven. Eén van de conclusies was: schenken met een warme hand is plezanter dan de fiscus met een erfenis opzadelen.”De Oermoeder

Het beeld De Oermoeder staat voor vruchtbaarheid. Of prozaïscher: vrouwen krijgen volgens Van Hemert zo'n mooie, warme uitstraling als ze zwanger zijn. Het beeld Atsje is het wonder van een lyts famke, dat heerst over een paard dat groter, zwaarder en sterker is dan zij.

15 november 2016

In de rubriek Kunst & Creatie belicht de redactie alle kunstvormen en creatieve uitingen over, voor en vanuit de zorg. 


U kunt daarbij denken aan boeken, gedichten, schilderijen, tekeningen, benefietconcerten, sculpturen en alle andere kunstzinnige en creatieve uitingen met betrekking tot of ten bate van de zorg. 


Heeft u suggesties? Neem contact op met de redactie!Olifantenpaadjes

 

Luisteren naar Olifantenpaadjes. Dat is de titel van het boek dat THUIS.LAB vandaag in Den Haag heeft overhandigd aan staatssecretaris Martin van Rijn. THUIS.LAB is een vernieuwingsnetwerk voor de zorg in Noord-Holland.


Het boek is geschreven op basis van driehonderd gesprekken met mensen van diverse leeftijden over de vraag hoe je beter oud wordt. Deze zorgvragers, zorgverleners en beleidsmakers kwamen uit de gemeenten Texel, Heerhugowaard, Drechterland en Amsterdam Nieuw-West. Een greep uit de voorbeelden uit het boek: eigentijdse woonoplossingen, oud worden onder gelijkgestemden, hoe kun je jezelf blijven uitdagen en scharreldagen voor beleidsmakers en zorgaanbieders.
Van Rijn: “Je moet vaak wel een olifantenpaadje nemen omdat het en hele goede manier is om te zien hoe het sneller of beter kan. Dit initiatief spreekt mij dan ook zeer aan. Vooral de manier waarop het gesprek wordt gevoerd over beter oud worden. 

Gewoon op straat, in huiskamers en in buurthuizen". Klik voor het boek. 11 november 2016Een steen breekt niet...
Sinds kort beschikt het Laurentius Ziekenhuis over een Electieve Opname Afdeling (EOA). Patiënten die een geplande operatie moeten ondergaan, worden op deze afdeling opgevangen en voorbereid op de operatie. 


Door een gift van Rabobank Roermond-Echt aan de Vrienden van Laurentius hangt in de wachtruimte van de nieuwe Electieve Opname Afdeling van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond sinds kort een kunstwerk. 


De Roermondse dichter Hans van Bergen en fotograaf Peter Kessels hebben zich gebogen over de vorm en inhoud van het kunstwerk. “Iedereen moet er vrijelijk die troost of die opbeurende of kalmerende gedachte uit kunnen putten waar hij of zij op dat moment behoefte aan heeft, zonder daarbij gestuurd of geremd te worden door te expliciete of te illustratieve beelden of teksten. We hebben gekozen voor afbeeldingen van de organische vormen van maaskeien uit deze regio. De beelden zijn door hun organische vormen universeel, en staan dus los van elke cultuur of levensovertuiging. De beelden en teksten vullen elkaar aan. Elk paneel vertelt zijn eigen verhaal, maar alle panelen bij elkaar vormen ook een gezamenlijk poëtisch verhaal”.


De tekst van het gedicht luidt:


Een steen breekt niet / onder de stuwkracht / van een rivier / toont geen verzet / maar meegaandheid, / deinend en rollend / op de onzekere stroom / die hem beweegt / en beweegt / en polijst en / vormt.


Als een riviersteen / wil ik zijn, / in mijn momenten / van onzekerheid / die met het gewicht / van zijn eigen kracht / de dreiging van / het grillige water / weerstaat.


7 september 2016


Minion zorgt voor glimlach


Een Minion tovert op de kinderafdeling van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond voortaan bij jong en oud een lach op het gezicht. Het animatiefiguurtje is een cadeau van Pam Bosma, die het op haar beurt gewonnen heeft via een actie van Van Hout Decoratiefiguren uit Helmond. Het zoontje van Pam vindt hem ook leuk. “Op de kinderafdeling zijn veel meer kinderen die van deze Minion blij worden en dan misschien even vergeten dat ze ziek zijn. Daarom schenk ik hem graag aan het Elkerliek Ziekenhuis," zegt Pam.

13 juni 2016Kinderboek De fantastische scheve toren van Pisa


Spreker, presentator en auteur Marc de Hond heeft vorige week tijdens de beurs Support 2016 in Utrecht zijn nieuwe kinderboek gepresenteerd: De fantastische scheve toren van Pisa.


De fantastische scheve toren van Pisa gaat over het jongetje Stan dat zich op school aanvankelijk schaamt voor zijn handicap. Als hij de Toren van Pisa bezoekt, ontdekt hij dat het bouwwerk door duizenden toeristen wordt bezocht, juist omdat het bouwwerk scheef is. De 'handicap' van de toren blijkt zijn aantrekkingskracht. Dit brengt de jongen tot het inzicht dat hij juist door zijn handicap van waarde is voor zijn omgeving en dat hij zich daar niet voor hoeft te schamen. Hij komt dan ook na zijn reis als een andere Stan terug in de klas. 


Accepteren

Hoewel Marc de Hond niet van jongsaf een handicap heeft, bevat het boek autobiografische elementen. Evenals de hoofdpersoon uit het kinderboek, heeft Marc de Hond geleerd zijn handicap te 'omarmen' en een 'mooie plaats' te geven in zijn leven, zoals hij zelf zegt. Het kinderboek De fantastische scheve toren van Pisa met tekeningen van Juliette de Wit is verkrijgbaar in de boekhandel en op de website van Marc de Hond. De kosten bedragen 12,50 euro. Wie het boek bestelt op de website, krijgt een gesigneerd exemplaar toegestuurd. Ook zijn eerdere boeken zijn op de website verkrijgbaar. 31 mei 2016 

Klik op onderstaande advertenties voor nog méér zorginformatie.