Licht op zorg

Onafhankelijk, betrouwbaar en betrokken


Product & Dienst


In deze rubriek vindt u nieuws en actuele informatie over producenten, leveranciers en dienstverleners en over (innovatieve) producten of diensten voor de zorg. Heeft u een tip? Laat het ons weten!

InLife geeft mantelzorgers mantelzorg

 

Om mantelzorgers van mensen met dementie te ondersteunen en ontlasten, hebben onderzoekers van Alzheimer Centrum Limburg, Universiteit Maastricht en Maastricht UMC+ een online hulpmiddel ontwikkeld, InLife geheten.

 

InLife bestaat uit een website en een app, met tal van functies. Zo kunnen mantelzorgers mensen uit hun omgeving uitnodigen om hulp te bieden. Daarvoor zijn zogenoemde zorgcirkels ingericht. De binnenste zorgcirkel bestaat uit de directe familie van de persoon met dementie. De middelste zorgcirkel wordt gevormd door vrienden, kennissen en buren en de buitenste zorgcirkel door professionals zoals de case manager. InLife heeft daarnaast ook de functie van platform voor informatie en sociale interactie.


 Achtergrond problematiek

Mantelzorgers van personen met dementie raken nogal eens overbelast. Het zijn vaak mensen met een baan en een gezin, die de mantelzorg voor bijvoorbeeld hun vader of moeder ‘erbij’ doen. Maar liefst tachtig procent van de mantelzorgers is overbelast en wordt depressief. Daarbij komt dat er vaak een grote drempel is om steun te vragen. In dat licht bezien is InLife een belangrijk online hulpmiddel om sociale steun te vergroten. Deelnemers die de website en de appe willen testen, kunnen zich aanmelden bij www.myinlife.nl. 18 januari 2017Huisarts Karin Groeneveld uit Lemmer wint het Beste Zorgidee van 2016

 

De Yoho-app van huisarts Karin Groeneveld uit Lemmer is door ONVZ Zorgverzekeraar gekozen tot het Beste Zorgidee van 2016. De app koppelt hulpbehoevende senioren aan jongeren die een bijbaantje zoeken.

 

De 47-jarige winnaar ontving de prijs van tienduizend euro afgelopen woensdag uit handen van jurylid Pieter van den Hoogenband. De Yoho-app verbindt generaties, stelt juryvoorzitter Louise Gunning. “Het mooie van dit idee is dat het uit een plattelandsgemeente komt waar de bijbaantjes voor jongeren niet voor het oprapen liggen. 

De Yoho-app brengt die twee groepen samen: ouderen krijgen hulp en jongeren verdienen een zakcentje”. Groeneveld is op het idee gebracht door haar drie tienerdochters. “Veel tieners zoeken een bijbaan en willen tegen betaling van het minimumloon met alle plezier ouderen helpen. Jongeren kunnen boodschappen doen en grasmaaien, maar ook een wandeling maken en uitleggen hoe een iPhone werkt.” 11 november 2016LogicalXL brengt innovatieve medische camera voor de wondzorg op de markt

 

Samen met het Duitse bedrijf XotonicsMED heeft LogicalXL uit Doetinchem de innovatieve medische wondcamera XotoCAM op de markt gebracht. XotoCAM 1.1 is onlangs ontwikkeld.

 

De XotoCAM is een medische wondcamera die voldoet aan de normen DIN EN 60601-1 en 60601-1-2. Met deze medische camera kan de zorgverlener fotograferen, filmen, geluidsopnames maken, wondafmetingen bepalen en aantekeningen maken. Deze informatie kan direct worden opgeslagen in het Elektronisch Patiëntendossier. 


Met behulp van de XotoCAM brengt de wondprofessional het genezingsproces van complexere wonden helder in beeld. Dankzij de haarscherpe beeldkwaliteit, de mogelijkheid om digitaal de wondafmetingen te bepalen en de koppeling met het EPD is er direct een goede diagnose te stellen. Hierdoor draagt de XotoCAM bij aan de patiëntveiligheid. 14 september 2016Huisartsenpensioenfonds investeert in eerstelijnszorgcentra

 

Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH) gaat tachtig miljoen euro beleggen in een nieuw zorgvastgoedfonds: het NLII Apollo Zorgvastgoedfonds. Dit fonds investeert in eerstelijnszorgcentra, verpleeghuizen en beschermd wonen.


Huisartsen kunnen op dit moment vaak moeilijk financiering vinden voor de oprichting van eerstelijnszorgcentra. Johan Reesink, voorzitter SPH: “Naast een solide investering met een marktconform verwacht rendement hechten wij ook veel waarde aan de maatschappelijke bijdrage die SPH met deze investering levert. Eerstelijnszorgcentra worden steeds groter en dus duurder, terwijl meer huisartsen in deeltijd werken. De volledige financiering van dergelijke centra is daardoor voor huisartsen steeds lastiger. De bestaande vastgoedfondsen beleggen vaak wel in zorgwoningen, maar niet in de eerstelijnszorg, onder andere vanwege onbekendheid met de sector. De langlopende en dus stabiele contracten sluiten goed aan bij de langetermijnbeleggingshorizon van SPH.”

 

Het NLII Apollo Zorgvastgoedfonds is samen met de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) en Hartelt Fund Management (HFM) ontwikkeld. Ook PGGM is als uitvoeringsorganisatie van SPH betrokken geweest bij de totstandkoming van het fonds. Naast eerstelijnszorgcentra investeert het zorgvastgoedfonds ook in verpleeghuizen en beschermd wonen. Het fonds investeert in nieuw zorgvastgoed maar ook in de renovatie van bestaande locaties. De beoogde omvang van het fonds bedraagt 200 miljoen euro. 29 juni 2016


                

Inerventions uit Zweden biedt Mollii aan op Nederlandse markt

                                                                                                                                                                                                  

Het Zweedse bedrijf Inerventions gaat de Nederlandse markt bedienen met een rubberen pak dat verschillende vormen van spierverkortingen en stijfheid helpt verminderen. Om het pak te promoten is het bedrijf eind mei naar de beurs Support 2016 in Utrecht gekomen.


Mollii bestaat uit een jas en een broek met elektroden aan de binnenkant. De kleding helpt de gebruiker met spasticiteit of een abnormale spierspanning als gevolg van cerebrale parese, een CVA, ruggenmergletsel of ander neurologische letsel weer controle te krijgen over de spierspanning.


Antagonist

Directeur Johan Seltborg: “De elektroden in het pak stimuleren met zwakke stroom de antagonist van de spastische spier. Als de biceps bijvoorbeeld spastisch is, wordt de triceps gestimuleerd. Doordat deze spier ontspant, wordt actieve beweging mogelijk. Dit wordt ‘reciproke inhibitie’ genoemd.” Als een gebruiker in staat is zichzelf aan te kleden, kan hij ook zelf de Mollii aantrekken. De kleding moet drie of vier keer per week een uur worden gebruikt. Na een gebruik heeft men daar twee dagen baat bij. 27 mei 2016Nieuwe gevormde, gepureerde maaltijden van apetito


apetito uit Denekamp introduceert nieuwe gepureerde maaltijden. De maaltijden kenmerken zich door gevormde ingrediënten, een portiegrootte die ongeveer veertig procent kleiner is ten opzichte van een normale gepureerde maaltijd en de verrijking met energie en eiwit.


Volgens Apetito bevorderen de maaltijden de eetlust, geven zij energie en dragen zij bij aan het voorkomen van ondervoeding. Al ruim vijftig jaar verzorgt apetito speciale voeding, waaronder gepureerde en gemalen maaltijden. "Bij apetito weten we als geen ander hoe belangrijk het is om te genieten van je eten. Bij kauw- en/of slikproblemen, die zich onder meer bij kanker, Multiple Sclerose of Parkinson kunnen voordoen - is dat echter geen vanzelfsprekendheid. Vaak vergaat je dan de eetlust en niet zelden leidt het tot ondervoeding. Juist daarom zijn we er trots op dat we de verschillende uitgangspunten hebben weten te verenigen en zodoende een positieve bijdrage kunnen leveren aan deze problematiek", zegt marketingmanager Bas Lammertink. 26 mei 2016Pensioenbelegger PGGM uit Zeist belegt 9 miljard euro in ‘oplossingen’

 

Pensioenbelegger PGGM uit Zeist heeft in 2015 voor een miljard euro aan ‘beleggingen in oplossingen’ gedaan. Dit zijn beleggingen die naast een marktconform financieel rendement ook tastbare ‘impact’ hebben op het gebied van klimaat, water, voedsel en gezondheid. 


Daarmee was eind 2015 al voor in totaal 8,9 miljard euro in deze categorie belegd ten behoeve van onze klanten. PGGM is in 2007 opgericht door de sociale partners in de sector zorg en welzijn. Werknemers en gepensioneerden uit de sector zijn de leden van de coöperatie. De coöperatie PGGM biedt institutionele klanten vermogensbeheer, pensioenbeheer en bestuursadvisering. Eind 2015 beheerde PGGM voor diverse pensioenfondsen een vermogen van 183,3 miljard euro. Als coöperatie helpt PGGM haar ongeveer 700.000 leden bij het realiseren van een waardevolle toekomst. Daarnaast ontwikkelt PGGM – zelf of met strategische partners – innovatieve toekomstvoorzieningen door pensioen, zorg, wonen en werken met elkaar te verbinden. 25 mei 2016Klanten van Menzis profiteren van positief bedrijfsresultaat

 

Menzis heeft over 2015 een bedrijfsresultaat van 3,9 miljoen euro behaald. “Dat is een mooi resultaat, Menzis is een gezond bedrijf,” aldus financieel topman Frank Janssen, bij de bekendmaking van de jaarcijfers.


Menzis heeft bij het vaststellen van de premie voor 2016 een kleine 300 miljoen euro teruggeven aan de klanten. Dat is 161 euro per verzekerde. Mede daarom blijft het financieel resultaat beperkt. “Menzis heeft, ook na teruggave, voldoende reserves om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen,” zegt Janssen, die uitlegt hoe het positieve resultaat is behaald. “Over 2015 zijn de daadwerkelijk gedeclareerde zorgkosten lager dan vooraf ingeschat. Menzis en zorgaanbieders hebben goede  afspraken gemaakt over de kwaliteit én de financiën. Daarnaast hebben we kritisch naar onze eigen bedrijfskosten gekeken. We zijn de laatste drie jaar in staat geweest die met twintig procent te laten dalen.” 26 april 2016PinkRoccade Healthcare voegt Tableau toe aan Geniq

 

PinkRoccade Healthcare uit Apeldoorn voegt Tableau toe aan de applicatie Geniq. Met Geniq kunnen integrale managementrapportages worden gemaakt voor het hele ziekenhuis. 


Met Tableau kan zonder technische kennis data worden gevisualiseerd en geanalyseerd.  Accountmanager Van der Struik: “Rapportages moeten steeds sneller worden opgeleverd en er is ook steeds meer behoefte aan een goed analyse van gegevens. De eindgebruiker moet vanuit de bedrijfsvoering zelf steeds meer zijn eigen informatie beoordelen en hierop sturen. We zien dan ook een verschuiving van Business Intelligence vanuit de ICT naar de bedrijfsvoering. Het helpt dan ook enorm als de niet-technische eindgebruiker kan worden uitgerust met een oplossing, waarmee hij zelf zijn eigen rapportages en analyses kan maken op informatie die voor hem relevant is.” 14 april 2016


Klik op onderstaande advertenties voor nog méér zorginformatie.