Licht op zorg

Onafhankelijk, betrouwbaar en betrokken


Marcel Gerbrands stelt met VideoMedisch patiënten op hun gemak

Met maar liefst 25 jaar ervaring in het onderwijs weet Marcel Gerbrands van VideoMedisch uit Delft als geen ander hoe hij lastige onderwerpen begrijpelijk kan uitleggen. Nu hij al een aantal jaren medische video’s maakt, komt die kwaliteit hem goed van pas. “Door mijn didactische aanpak worden patiënten goed geïnformeerd en daardoor zoveel mogelijk gerustgesteld.”

 

Inmiddels heeft Marcel Gerbrands video’s gemaakt voor het Erasmus MC in Rotterdam over onder meer het prepareren van beenmerg en het vervolgonderzoek naar darmkanker. Ook was hij vrijwilliger-cameraman bij een kinderprogramma van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. “Ik ben een uitlegger. Door patiënten juist en realistisch te informeren kun je ze op hun gemak stellen. Je moet niet blijven hangen in kille beschrijvingen, maar daarentegen juist patiënten van vlees en bloed aan het woord laten. Ik laat in mijn video’s de arts ook altijd recht in de camera kijken om zo contact te maken met de patiënt”.

 

Realistisch

De video’s van Marcel Gerbrands duren meestal zo’n vijf tot tien minuten. “De informatie is altijd praktisch. Waar kan ik mijn auto parkeren? Waar moet ik zijn? Dat soort vragen wil ik vanuit het perspectief van de patiënt in de video’s beantwoorden. Verder moet de video realistisch en authentiek zijn. Als iemand zich ‘belabberd’ voelt, moet hij dat ook op die manier zeggen.”


Om zijn video’s te produceren gebruikt Marcel Gerbrands een aantal professionele camera’s. Ook maakt hij gebruik van een zogenoemde ‘steady-cam’ om het schokken van beelden te voorkomen. Een ‘steady-cam’ is een vest met een arm waarin een camera wordt gehangen. Doordat een aantal veren in deze arm is aangebracht, beweegt de camera altijd met vloeiende bewegingen. 

Marcel vervolgt: “Natuurlijk zijn alle video’s technisch van hoge kwaliteit. De beelden zijn rustig en fris. Ze staan altijd ten dienste van de informatieoverdracht. En de beeldwisselingen zijn niet te snel. Uiteraard film ik zo veel mogelijk in de huisstijl en de cultuur van het ziekenhuis. En de camera filmt bij voorkeur hoe de patiënt alles zal zien".'Met schema’s en icoontjes schiet de patiënt niet veel op'E-health

Marcel Gerbrands is altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat met de medische wereld heeft te maken. Het is dan ook niet vreemd dat zijn dochter inmiddels basisarts is. Zelf heeft hij als patiënt bij een endoscopie van de slokdarm ook baat gehad bij video’s waarin andere patiënten aan het woord kwamen.

De video’s van Marcel zijn veelal gericht op de patiënt, niet alleen van ziekenhuizen, maar ook van fysiotherapeuten, tandartsen, huisartsen en andere zorgverleners. 

Studenten geneeskunde behoren eveneens tot zijn doelgroep. “In het onderwijs kunnen medische video’s goed van pas komen, maar ook onderzoeken en het hele traject rond operaties kunnen met de camera worden vastgelegd,” zegt Marcel, die vindt dat in E-health nog te weinig gebruik wordt gemaakt van video. “Met alleen maar schema’s en icoontjes schiet de patiënt niet veel op. Patiënten willen dat er in de video mensen aan het woord komen. Dan is er contact en dat geeft vertrouwen. De eerste E-health-app die zegt didactisch te zijn getoetst, moet ik nog tegenkomen.”

 

Baten

Marcel Gerbrands rekent zeker niet de hoofdprijs voor zijn producties. Bovendien worden de kosten gevolgd door de baten. “Een intake-gesprek hoeft minder lang te duren. De patiënt is immers al geïnformeerd. Ook de behandeling verloopt meer ontspannen. Ik leg op basis van de wensen van de opdrachtgever altijd naar eer en geweten een reële prijs neer. Ik sta garant voor kwaliteit en ik lever mijn video’s pas af als de klant tevreden is.”


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Gerbrands van VideoMedisch, 

via 06 - 105 30 325 of via info@videomedisch.nl.

Kijk ook op www.videomedisch.nl.
(Klik voor de video over het onderzoek darmkanker)

Klik op onderstaande advertenties voor nog méér zorginformatie.