Ziekenhuizen vrezen kosten bij betere spoedzorg ouderen

ziekenhuisVolgens medisch specialisten moet de kwaliteit van de spoedzorg voor ouderen omhoog. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars zijn echter bang dat daardoor de kosten te hoog worden.

Eén op de drie patiënten die aankloppen bij de spoedeisende hulp is tegenwoordig 65 jaar of ouder. In totaal bezoeken ruim 0,8 miljoen ouderen jaarlijks een spoedeisende hulp. De specialisten willen daarom dat een arts op de spoedeisende hulp altijd binnen half uur telefonisch kan overleggen met een arts die onder meer gespecialiseerd is in ouderen met meerdere ziektes tegelijk en in medicatie voor ouderen. Deze specialist moet bovendien binnen twee uur in het ziekenhuis aanwezig kunnen zijn.

Onwenselijk
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft berekend dat de strengere normen de ziekenhuizen jaarlijks 9,1 miljoen euro extra kosten. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars vinden dit onwenselijk. Vijftien jaar geleden waren in Nederland nog ruim honderd posten 24 uur per dag open, nu zijn dat er nog 83. Deze sluitingen zijn mede te wijten aan strengere normen en hogere kosten.

Reacties

Ingezonden door Monique Koopma… (niet gecontroleerd) op zo, 05/12/2019 - 10:20 Permalink

Doordat ouderen steeds minder eten, het belang van eiwitrijke producten en zuivel onvoldoende inzien, komt er steeds meer ondervoeding, spierverlies en osteoporose voor. Daarnaast hebben veel ouderen diabetes, hart- en vaatziekten en maag-darmklachten, maar ook tekorten aan vitamines en mineralen, waardoor ze vermoeid raken. Met dieetadvies op maat zijn chronische ziekten en vermoeidheid te verbeteren, maar ook maag-darmklachten en spier- en botopbouw (minder valrisico). Hierdoor zijn minder ziekenhuisopnames nodig.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.