Negen nominaties voor Zinnige Zorg Award

zinnigezorgawardZorgverzekeraar VGZ heeft negen zorginstellingen genomineerd voor de Zinnige Zorg Award. De hoofdprijs van 10.000 euro wordt begin juni toegekend aan een van de ideeën waarmee de aandacht voor de patiënt kan worden vergroot, terwijl tegelijkertijd kosten kunnen worden bespaard.

De negen genomineerden zijn het Bernhoven ziekenhuis in Uden, Vincent van Gogh voor GGZ in Venray, Vivent in Rosmalen, WarmThuis in Alkmaar, Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, Rivas Zorggroep in Gorinchem, Radboudumc in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

Bernhoven ziekenhuis in Uden
Kindvriendelijk gips bij een gebroken pols dat tegen water kan en zelf kan worden verwijderd als de breuk is genezen, scheelt de helft aan ziekenhuisbezoeken.

Vincent van Gogh voor GGZ in Venray
Beeldbellen helpt een cliënt in de behandeling van een angst- of dwangstoornis. Zo is de therapeut virtueel aanwezig in confronterende situaties. Bij Vincent van Gogh gaat 66 procent van de cliënten al na acht in plaats van zestien weken naar huis om daar de behandeling voort te zetten.

Vivent in Rosmalen
Een zelfredzaamheidskoffer voor wijkverpleging verkort de duur van wijkverpleging. Door direct kennis te maken met praktische hulpmiddelen zijn cliënten eerder zelfstandig.

WarmThuis in Alkmaar
Mantelzorgers worden ontlast door een logeerhuis zodat zij even op adem kunnen komen. Zij kunnen hun geliefde met een gerust hart achterlaten. Dementerende cliënten wonen zo’n negen maanden langer thuis.

Máxima Medisch Centrum in Veldhoven
Door een intensieve samenwerking voor, tijdens en na een dikkedarmoperatie is het risico op levensbedreigende complicaties met de helft gedaald.

Rivas Zorggroep in Gorinchem
De huisarts raadpleegt de specialist uit het ziekenhuis met een telefonisch consult. Vaak luistert de patiënt zelfs mee in dit gesprek. Zo voelt de patiënt zich serieus genomen, is sneller geholpen en ontvangt direct gericht zorgadvies. Dit voorkomt onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis.

Radboudumc in Nijmegen
Geen algehele narcose voor angstige patiënten, maar sedatie. Het is veel minder belastend dan narcose, geeft een sneller herstel en dus een korter verblijf in het ziekenhuis.

Catharina Ziekenhuis in Eindhoven
Door een stoma zelf te behandelen, kunnen patiënten eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. Het ziekenhuis heeft de cijfers omgedraaid: vroeger gingen negen op de tien patiënten naar huis mét thuiszorg, nu gaan negen op de tien patiënten naar huis waarbij thuiszorg niet nodig is.

Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht
Door zorg aan huis bij patiënten met kanker voor het toedienen van medicijnen, blijft de patiënt in zijn of haar vertrouwde omgeving en hoeft niet meer naar het ziekenhuis.

Reacties

Ingezonden door Frans van den … (niet gecontroleerd) op ma, 05/06/2019 - 12:51 Permalink

Valt het niet op dat alle 9 nominaties te maken hebben met geld?
"Hoeft niet meer naar het ziekenhuis","korter verblijf in ziekenhuis", "geen thuiszorg meer nodig", "geen doorverwijzing meer naar ziekenhuis",
Het enige dat de zorgverzekeraars interesseert is bezuinigen, lagere kosten, kortingen op tarieven etc.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.